BLOG van AMANDINE

Op deze blog vinden jullie de laatste nieuwtjes en tal van DIY projectjes (of dat is toch de bedoeling)

Eerste stap naar een nieuw avontuur is gezet


Je ziet het overal in de natuur, de lente staat voor de deur :  fortythias staan in bloei, eerste bloesem verschijnt in de tuin, de krokussen, narcissen en tulpen staan al te pronken. Het is ook weeral bijna mijn verjaardag... op  mijn leeftijd niet meer een wild feestje, wel een momentje om stil te staan bij het leven en wat ik er nog van wil maken. 

Het wordt dan ook heel duidelijk waar ik naartoe wil met mijn leven, mijn werk, mijn lief en mijn hond en dat is niet in België.

Ik deed verleden week mijn stoute schoenen aan en belde met de "mairie van Luzy" met de vraag of ik een afspraak kon maken met Mevrouw de Burgemeester. Nou ze had eigenlijk geen tijd, maar ze zou wel een halfuurtje vrij houden voor mij. En jawel hoor op een halfuur tijd kwam ik stralend de marie terug buiten met een belofte dat ik voor een jaar een gratis winkelpand mag huren voor een jaar in Luzy. Klein, maar genoeg om Amandine te laten schitteren in de Bourgondië. 

Luzy is een bruisende stad in het zuiden van de Morvan in Bourgondië.  Tijdens de lente en zomermaanden is de Morvan een gewilde streek voor buitenlandse toeristen en vooral belgen en nederlanders komen er genieten van het franse plattelandsleven. Er wordt in de stad volop gerestaureerd en gemoderniseerd en er komen stilletjes aan terug wat jongere mensen rond Luzy wonen en om nieuwe projecten aan te moedigen, geeft het stadsbestuur de mogelijkheid om een handelspand voor een jaar gratis te huren. Na dat jaar beslis je om een definitief contract af te sluiten of te stoppen.

Als alles goed gaat (administratie in Frankrijk is net ietsje trager dan in België ;-)) open ik "l'Atelier d'Amandine" midden april en zeker tot einde van dit jaar. Ondertussen kreeg ik ginder ook al leuke styling opdrachten en zal ik zoals verleden jaar mijn zusje gaan helpen in haar B&B.

De facebookpagina van Den atelier van Amandine zal veranderen in L'atelier d'Amandine en zal in het frans geschreven worden. Een nieuwe instagrampagina komt er ook.

En wat met de Belgische opdrachten ? alle reeds geplande opdrachten voor dit jaar gaan gewoon door. Maatwerk zoals vullen van vazen, flowerhoops, kransen kan ik dit jaar niet meer aannemen. Voor grote opdrachten zoals huwelijken is er nog wel een plekje te vinden.

Er moet nog veel gebeuren de komende weken, al is het nu eerst wachten op mijn frans ondernemingsnummer vooraleer ik verder kan. Toch wel spannend weer allemaal ;-)


Een nieuw jaar met goede voornemens

Van een cliché gesproken ! De eindejaarsfeesten zijn achter de rug, hier en in Frankrijk met de nodige dosis liefde, warmte, schoonheid, maar ook met verdriet en afscheid. Zo gaat het leven : een rollercoaster die je soms zo duizelig maakt dat je even op de pauze knop wil drukken.

De zware keelontsteking die ik er aan heb overgehouden heeft mij in haar greep en mijn start met goede voornemens heeft al vertraging opgelopen !

Nochtans is 2023, HET jaar van de grote beslissingen op professionneel vlak en persoonlijk vlak. Knopen doorhakken : kleintjes en groten, veel knopen, moeilijke knopen.

Aangezien jullie dit lezen, is er al een kleine  knoop doorgehakt : de webshop van Den Atelier van Amandine is "voorlopig" verdwenen. Alle info van hoe het verder zal gaan met Den Atelier van Amandine zullen jullie hier kunnen lezen.

Aarzel niet om mij te contacteren voor bloemen maatwerk, huwelijken of andere events : er zijn nog wat weekends vrij. 

Ik wens jullie allemaal een prachtig jaar 2023 toe !

liefs,

Régine




Vetbollen Maken

Gebruik ongeveer één deel frituurvet of koskosvet op één deel zadenmengsel. Het luistert niet zo heel nauw. Gebruik GEEN kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het vet moet ongebruikt en ongezout zijn.

  1. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet.
  2. Voeg al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
  3. Giet de warme brij in een vorm, bv een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot. Indien je je bol wil ophangen, steek er dan een stokje in zodat er een gaatje ontstaat. Je kan ook een stokje plaatsen zodat de vogeltjes zich kunnen zetten voor de bol.
  4. Zodra de massa hard is geworden (ik zet de vormpjes een nachtje in de ijskast) kan het vet met zadenmengsel aan de draad worden opgehangen.
  5. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen, stop je vormpje even in heet water, de vetbol komt dan makkelijker los. Je kan het afgekoelde vet (met zaden ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen.

#vetbollenmaken #vetbol #etenvoordevogeltjes


Recept Belgian Pickles

In Frankrijk wonen heeft soms wel wat beperkingen. Ik kreeg ineens ontzettend zin in een zeemansgerechtje met pickles. Hier "à la campagne" niet te vinden, maar heeft misschien ook te maken met mislukte oogst van de mosterdzaadjes. Koppig als ik ben, ik zou en ik moest pickles hebben.


Nu schijnt het dus niet zo moeilijk te zijn om het zelf te maken en na wat opzoekwerk op het net, het recept gevonden dat mij het meeste aansprak : De belgian pickles volgens Jeroen Meeus.

Ingredienten

  • 300 g zilveruitjes (liefst vers) niet gevonden dus een pot opgelegde genomen (opgelet dan moet je de hoeveelheid azijn aanpassen.
  • 1/2 bloemkool
  • 100 g kleine augurken (opgelegd)
  • 3 dl azijn
  • 3 dl bouillon
  • 50 g bloem
  • 2 el suiker
  • 2 el currypoeder
  • 2 el kurkuma
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el scherpe mosterd
  • boter
  • zout


Hier gaan we


  1. Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Dat maakt het makkelijker om ze te pellen. Met opgelegde zilveruitjes is dit niet nodig.
  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Pel de zilveruitjes.
  3. Smelt een klontje boter in een hoge pan en stoof de zilveruitjes met de bloemkool aan zonder te kleuren.
  4. Voeg er een scheutje water toe.
  5. Strooi bloem over de groenten (singeren) en schep door elkaar. De bloem zorgt voor de binding.
  6. Doe suiker, currypoeder, kurkuma en mosterd bij de groenten en meng goed. Laat de specerijen kort meebakken zodat ze hun wat stoffige smaak verliezen.
  7. Giet azijn en bouillon in de pan en kruid met een snuifje zout en de laurier blaadjes.
  8. Laat het mengsel inkoken in de open pan tot het begint te binden. De zilveruitjes moeten nog een been 'beet' hebben.
  9. Snij de augurkjes fijn en roer van het vuur door de pickles.
  10. Doe de pickles in  bokalen of potten en laat ze volledig afkoelen. Het mengsel bindt nog verder tijdens het koelproces.

Opmerkingen

Omdat ik opgelegde zilveruitjes heb gebruikt heb ik de hoeveelheid azijn en bouillon aangepast : 2 dl azijn - 4 dl bouillon.

Eerst de bloemkoolroosjes aanbakken en de zilveruitjes er na het azijn en bouillon toegevoegd.


SMAKELIJK !!!